Jajkowe Koguciki na Wielkanoc



Przepis, który chcę Wam zaprezentować w tym wpisie w sumie nie koniecznie nawet można nazwać przepisem, bo to tak łatwa sprawa, że nawet mniejsze dzieci byłyby w stanie temu podołać.


Przedstawiam Wam jajkowe koguciki. Są to normalne jajeczka ugotowane na twardo z tym, że przekrajamy jajko na górze i wykrawamy mały odcinek (na szerokość góra 2-3mm) i wycinamy pióropusz naszego kogucika z marchewki. Najlepsza będzie tu świeża młoda marchew. Marchwi nie gotujemy, wykrawamy całość ze świeżego warzywa.

Pamiętajcie aby wykonywać to na jajkach mocno ugotowanych i zimnych. Dobrze jest aby jajka poleżały z godzinę. Jak będziemy je ciąć podczas gdy będą ciepłe mogą się rozpaść.

Oczka kogucika możemy zrobić z pieprzu gruboziarnistego bądź z goździków jeśli chcemy uzyskać kurkę zamiast kogucika. Goździk ma typowe odnogi co wygląda wtedy jak rzęsy wokół oczu.

Życzę Wam pięknych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz