Znalazłam niedawno piękny tutorial jak zrobić świetne, sympatyczne i kolorowe jajeczka na Wielkanoc. Jajka nie tylko będą cieszyć dzieci, ale tych większych domowników tez zapewne.
Jedyne co potrzebujemy to:
Jajka
Barwniki spożywcze
Majonez lub krem jajeczny
Na początku jajka gotujemy na twardo, obieramy i wyjmujemy żółtka ze środka. Później przekrajamy jajka na dwie równe połówki i maczamy w wodzie z barwnikiem. Ze swojego doświadczenia mogę tu polecić około 3mm kwadratowych barwnika na 250ml wody. Czas przebywania jajek w zalewie kolorowej zależny jest od tego jak nasze jajka mają być mocno ubarwione. Ja polecam 15-20minut.
Na koniec jajka wyjmujemy i zostawiamy do osuszenia a na środek jajka kładziemy majonez.
W miejsce majonezu oczywiście można zrobić też przystrojenie z warzyw jednak ogólnie jajka z majonezem to taka potrawa, której nie może zabraknąć na stole podczas uczty :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz