Mam Wam dziś do zaprezentowania bardzo prosty przepis, który w smaku jest dość standardowy jednak wygląda bajecznie i jest świetnym pomysłem na umilenie Wielkanocnego stołu.
To są marchewki w czekoladzie. Tutaj akurat listki są prawdziwymi listkami, ale wy spokojnie możecie użyć lukru plastycznego do stworzenia własnych listków, przez co całość będzie jadalna.
Na sam początek robimy ciasto jak do babeczek.
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. oleju,
- 2/3 szkl. mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekamy aż ciasto wystygnie w piekarniku po czym wycinamy marchewkowe kształty. Nabijamy marchewkę na wykałaczkę i maczamy w białej czekoladzie z dodatkiem barwnika spożywczego.
Pamiętajcie, że czekolada nie może być zbyt ciepła, bo za bardzo wsiąknie w ciasto i całość się rozsypie. Na koniec możemy patyczkiem nadać kształt słojom na marchewce.
A teraz? Nie pozostaje nic jak tylko zjeść :-)
Smakowicie wyglądają te truskaweczki!!:)
OdpowiedzUsuńVictoriaadams-beckham.bloog.pl