Marchewki z Czekolady



Mam Wam dziś do zaprezentowania bardzo prosty przepis, który w smaku jest dość standardowy jednak wygląda bajecznie i jest świetnym pomysłem na umilenie Wielkanocnego stołu.


To są marchewki w czekoladzie. Tutaj akurat listki są prawdziwymi listkami, ale wy spokojnie możecie użyć lukru plastycznego do stworzenia własnych listków, przez co całość będzie jadalna.

Na sam początek robimy ciasto jak do babeczek.


  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 2/3 szkl. mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pieczemy całość w 140 stopniach na dolnej grzałce przez 25minut. Nie chcemy aby nasze marchewki były łamliwe więc ciasto robimy bez ubijania piany. Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski, najpierw mieszamy łyżką, aż mąka nasiąknie a potem możemy wyrobić lub ubić mikserem. Proszek do pieczenia sprawi, że całość nie będzie twarda a jedynie zwarta.

Czekamy aż ciasto wystygnie w piekarniku po czym wycinamy marchewkowe kształty. Nabijamy marchewkę na wykałaczkę i maczamy w białej czekoladzie z dodatkiem barwnika spożywczego. 

Pamiętajcie, że czekolada nie może być zbyt ciepła, bo za bardzo wsiąknie w ciasto i całość się rozsypie. Na koniec możemy patyczkiem nadać kształt słojom na marchewce.

A teraz? Nie pozostaje nic jak tylko zjeść :-)




1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglądają te truskaweczki!!:)

    Victoriaadams-beckham.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń